İşletmelerde Staj Eğitimi

27.09.2018 403

Stajın Önemi

Meslek lisesi öğrencileri için staj yapmak son derece faydalı bir öğretimdir. Öğrenciler daha lisedeyken iş koşullarını görmekte, iş hayatına hazırlanmakta ve en önemlisi öğrendikleri bilgileri iş ortamında uygulayarak becerilerini daha fazla geliştirmektedirler. Staja giden öğrenciler iş hayatına diğer yaşıtlarındaki arkadaşlarından bir adım önde başlamaktadırlar. Meslek bölümü öğrencileri hem okula giderek eğitimine devam etmektedir hem de çalışarak kendilerine maddi bir destek sağlamaktadırlar.

Öğrencilerin yaptıkları beceri eğitimden aldığı notlar karne ve diploma notlarını da etkilemektedirler. Öğrenciler çalışmalarından dolayı devamlı beceri eğitiminden yüksek notlar almakta ve bu da not ortalamalarını yükseltmektedir.

Meslek bölümü öğrencileri gördükleri eğitimleri mutlaka uygulamak zorundadırlar. Çünkü bu eğitimler uygulamaya dayandığı için uygulanmadan öğrenilmesi mümkün olmamaktadır. Mesela yiyecek içicek hizmetleri alanında okuyan bir öğrenci derslerde ne kadar eğitim alsa da uygulamalı olarak yemek ve benzeri uygulamaları yapmadan mesleğini iyi bir şekilde öğrenemez. Bu öğrenci ne kadar çok uygulama yaparsa mesleğinde o kadar çok başarılı olur. Bilişim bölümü okuyan bir öğrenci alanı veya dalıyla ilgili bir şirkette veya kurumda bu işlerin nasıl yapıldığını, iş olanaklarını piyasa şartlarını görerek geleceği hakkında fikir sahibi olabilir.

Bu nedenlerle staj yapmanın yani beceri eğitimini önemi son derece önemlidir ve mutlaka uygulanması gereklidir.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

İşletmelerde beceri eğitimi süresince öğrencilerin uyması gereken kurallar için tıklayın

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

İşletme Değiştirme

1.Eğitim öğretimi aksatıcı bir durum oluşmadıkça , işletme kapanmadıkça, uzak bir yerleşim yerine  taşınmadıkça  KESİNLİKLE  işletme değiştirilmeyecektir.

2.İşletmeyle ilgili sorun öncelikle Koordinatör  Öğretmenine ve Koordinatör Mdr.Yrd'na bildirilecektir.

3.Öğretmenin, Velinin ve Koordinatör Mdr.Yrd. Onayı olmadan işletme değiştirme mümkün değildir.

4.Yukardaki kişilerin onayı alındıktan sonra fesihname doldurulacak ve işletmeye imzalatılacaktır.

5.Bu işlemler  yapılmadan  işletmeye gitmeme durumu özürsüz devamsızlık  olarak  değerlendirilecektir.


İş Kazası

1.İş kazasının meydana geldiği gün en kısa sürede Koordinatör Öğretmen ve Müdür Yardımcısına bilgi verilecektir.

2.İşyerinde oluşabilecek küçük yaralanmalar işyerinde gerekli ilkyardımla halledilecektir.


İzin ve Rapor Durumları

1.İş yeri mutlaka önceden bilgilendirilecektir.

2.Gerekli izin ve rapor belgelerinin bir nüshası işletmeye onaylatılacak, bir nüshası da mutlaka Koordinatör Mdr.Yrd.na verilecektir.

3.Yarıyıl tatilinde çalışılması yayınlanan genelge ile yasaklanmıştır.

2018 Stajyer Öğrenci Maaşları ve Devlet Desteği Ne Kadar?

01 Ocak 2018 tarihinden itibaren stajyer öğrenci maaşları 2018 asgari ücrete göre hesaplanacak. 2018 yılı net asgari ücret tutarına göre stajyer öğrencilere 01 Ocak 2018 tarihinden itibaren ödenmesi gereken en düşük aylık stajyer maaşı tutarı 435 TL .

Stajyer öğrenci maaşları asgari ücretin net tutarının asgari geçim indirimi hariç tutarı üzerinden hesaplanır. Stajyer öğrencilere ödenmesi gereken maaş net asgari ücretin agi  ( asgari geçim indirimi )hariç %30 udur. 2018 yılında net asgari ücret 1603 TL, agi hariç net asgari ücret ise 1450 TL dir.