Atık Pillerin Çevreye Zararlaeı Nelerdir?

Atık Pillerin Çevreye Zararlaeı Nelerdir?

18.02.2019 281

Son yıllarda, cep telefonları, video kameralar, oyuncaklar ve dizüstü bilgisayarlar gibi taşınabilir olan ve enerji tüketimi konusunda pil ve batarya kullanan mobil ürünlerdeki hızlı artış, batarya ve pil tüketimini oldukça artırmaktadır. Tüketiciler, her yıl toksik veya aşındırıcı maddeler içeren milyarlarca pil imha eder. Bazı piller kadmiyum ve cıva, kurşun ve lityum gibi tehlikeli atık haline gelen ve uygun şekilde atılmadığı takdirde sağlığa ve çevreye tehdit oluşturan zehirli metaller içerir. Üreticiler ve perakendeciler, daha geri dönüşümlü ve daha az toksik malzeme içeren tasarımlar üretmek suretiyle, pillerin çevresel etkisini azaltmak için sürekli çalışmaktadırlar. Mevcut pil teknolojisi, taşınabilir küçük bir paketten elektronik akım üretmek için toksik metallere ve aşındırıcı kimyasallara bağlı olarak gerçekleştirmektedir. Pillerin küresel çevresel etkileri dört ana gösterge ile değerlendirilir. Bu göstergeler, ayrıca, tek kullanımlık ve şarj edilebilir pillerin etkisini de farklı farklı incelememize imkan vermektedir.

Doğal Kaynakların Tüketimi
Pillerin üretimi, nakli ve dağıtımı doğal kaynakları tüketir ve böylece doğal kaynakların hızla tükenmesine katkıda bulunur. Şarj edilebilir piller, tek kullanımlık pillerden daha az yenilenemeyen doğal kaynakları tüketir, çünkü aynı miktarda enerji sağlamak için daha az sayıda şarj edilebilir pil gerekir.

Su Kirliliği
Potansiyel zehirli riskler akü ekosistemlerinde bulunan akü kimyasallarının emisyonuyla ilişkilidir. Atık pillerin yanlış veya dikkatsizce taşınması, bitki ve hayvanlar için toksik olan korozif sıvıların ve çözünmüş metallerin salınmasına neden olabilir. Pillerin düzenli depolama sahalarında imha edilmesi, zehirli maddelerin yeraltı suyuna ve çevreye salınmasına neden olabilir.

Geri Dönüşüm
Kurşun-asit pillerin yaklaşık yüzde 90'ı artık geri dönüşümlüdür. Islah şirketleri, yeniden işleme için tesislere ezilmiş pilleri gönderir ve yeni ürünler haline getirir. Birçok otomotiv şirketi ve atık ajansı tarafından kabul edilen, otomatik olmayan kurşun esaslı piller aynı geri dönüşüm süreçlerine tabidir. Dünya genelinde birçok ıslah şirketi günümüzde alkalin ve karbon-çinko, merkürik oksit ve gümüş oksit, çinko-hava ve lityum gibi tek kullanımlık ve şarj edilebilir her türlü kuru hücreli akünün geri dönüşümünü sağlayabilmektedir. Geri dönüşüm, atık pillerin çevresel zararlarını azaltır, ancak işlem sırasında başka çevresel sorunlara neden olabilir.