Aile ve Tüketici Hizmetleri Alanı

Aile ve Tüketici Hizmetleri Alanı

20.07.2016 2139


Aile ve Tüketici Hizmetleri Alanı


 

Ev ve kurum hizmetleri elemanının sahip olması gereken aile kaynaklarını planlama, konut edinme, düzenleme işlemlerini yürütme, ev işlerini yapma, değişen toplum ve aile yapısını inceleme, çeşitli yemekleri ve hamur işlerini hazırlama,yemeklerin servisini yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

 

Alanın Altında Yer Alan Dallar; Ev ve Kurum Hizmetleri, Tüketici Hizmetleri,Sosyal Destek Hizmetleri, Çevre Hizmetleridallarında eğitim verilmektedir.

 

Eğitim ve Kariyer İmkânları

Meslek lisesinden sonra "Yükseköğretime Geçiş Sınavı"nda başarılı olanlar lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler. Ya da sınavsız yerleşebilecekleri ön lisans programlarına devam edebilirler. Aile ve Tüketici Hizmetlerinden mezun olanlar, toplumsal yaşam içerisinde sorun yaşayan bireylerin sosyal yaşamlarını iyileştirmeye yönelik çalışma yapan kurum ve kuruluşlarda, yerel yönetimlerde, sosyal destek veren kişi ve ailelerin yaşam kalitesini yükselten,tüketicinin faal korunmasına ve bilinçlenmesine yönelik çalışmalar yapan sağlıklı ve verimli bir çevre oluşturmayı hedefleyen çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında iş imkânları bulabilirler veya kendi işyerlerini açabilirler.

 

Aile ve tüketici hizmetleri alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

1. Kamu ve özel kuruluşlara bağlı hastane, otel, tatil köyü, yatılı okul, huzurevi, misafirhane, öğrenci yurtları, konutlar, vb. kurumlarda,

2. Çeşitli kamu ve özel kuruluşların bünyesindeki rehabilitasyon merkezlerinde,

3. Çocuk, genç, yaşlı ve engelli bireylere hizmet veren kurum ve kuruluşlarda,

4. Büyük departmanlı mağazalarda (hipermarket) tüketici danışma ünitelerinde,

5. Ev ve kurum hizmetlerine ve sosyal hizmetlere yönelik tüm kurum ve kuruluşlarda,

6. Çeşitli kamu ve özel kuruluşların bünyesindeki çevre hizmetleri ile ilgili bölümlerinde,

7. Geri dönüşüm tesislerinde, lisanslı atık toplama firmalarında, çevre etki değerlendirme raporu hazırlayan kurum ve kuruluşlarda,

8. Yerel yönetimlerde çalışabilirler.

 

Okulumuzda Aile ve Tüketici Hizmetleri Alanı Sosyal Destek Hizmetleri Dalı okutulmaktadır.


 Sosyal Destek Hizmetler Dalı


Tanımı: Sosyal destek hizmetleri elemanının sahip olması gereken, sosyal hizmet alanları ile ilgili veri toplama, çocuklara, gençlere, yaşlı ve engelli bireylere sosyal destek hizmeti sağlama, bireylerin zararlı alışkanlıklara yönelmesine karşı önlem alma, sosyal etkinlikleri yürütme, yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Aile ve tüketici hizmetleri alanında sosyal destek elemanı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.